Zimsko janjenje ovaca
24. 1. 2025.
Najvažniji dio ovčarske proizvodnje je janjenje ovaca.Prije janjenja potrebno je odvojiti gravidne ovce od jalovih ovaca. Ovca se može janjiti tokom cijele godine.Iako se ovce relativno lako janje, u janjenju ipak ima gubitaka, koji mogu biti i do 20 %. Glavni razlozi velikih gubitaka jest u tome što se oko 80 % ovaca janji noću, pri janjenju mladih ovaca i ovaca koje nose dva i više plodova. U ovom zimskom periodu,janji se najviše ovaca.Janjenje počinje tokom januara a završava u martu.


Prije janjenja ovaca treba obezbijediti slijedeće uslove :
1. Odgovarajuće uslove okoline za janjenje ovaca,
2. Pripremiti ovcu za janjenje,
3. Pomagati ovci pri janjenju,
4. Pravilno postupati s janjetom i ovcom nakon janjenja.
Odgovarajući uslovi okoline za janjenje ovaca
Ovca se može janjiti tijekom cijele godine, uz optimalne uslove držanja, zdravstvenu zaštitu i pravilnu ishranu. Prostor za janjenje mora biti prozračan, bez propuha, sa dovoljno svjetla, stelja u njemu mora biti čista i suha, temperatura bi trebala biti oko 10 °C ,prostor podijeljen na boksove , podna površina boksa po ovci iznosi 2 kvadratna metra. Osvijetljenost (prozori-površina ) mora biti minimalno 10 % površine poda. U boksu moraju biti jasle za sijeno, posude za hranu i vodu. Ovčarnik i prostor namijenjen janjenju mora biti očišćen, dezinficiran, a zidovi i strop okrečeni.
Priprema ovaca za janjenje
Ovci treba ošišati vunu na repu i prednjem dijelu zadnjih nogu i po trbuhu ispred vimena da bi janje nesmetano moglo naći vime zbog sisanja mlijeka.
Znaci janjenja :
Ovca se odvaja od drugih ovaca u stadu i drži se po strani
Vime je nabreklo
Ovca je uznemirena i odbija hranu
Sluzav iscjedak iz stidnice pojavljuje se nekoliko dana prije janjenja
Ovca često leže, ustaje, zabacuje glavu unazad, koluta glavom i oblizuje usta
Na 2 - 3 dana pred janjenje trbuh se naglo spušta, a gladne jame su jako izražene,
Ovca takođe vrlo često mokri, uznemirena je i bleji.
Pomaganje ovci pri janjenju
Za uspješno bavljenje ovčarstvom i ostvarivanje dobrih rezultata u ovoj proizvodnji od izuzetnog značaja je stalan nadzor stada – prisustvo čovjeka. Ovcu treba pustiti da se sama ojanji, treba joj pomoći ako nastupe problemi. Ovci treba polako prići, uhvatiti je i poleći. Nakon toga treba provjeriti položaj ploda. Kada je položaj pravilan, tj. ako zajedno izlaze prednje noge, a na njima glava, pristupa se janjenju ovce. Prvo se povuče jedna, a zatim druga noga. Obje su noge tada u ispruženom položaju. Jedna osoba polako vuče noge prema dole, tj. prema vimenu ovce, a druga izvlači glavu ploda. To je janjenje u prednjem položaju. U 5 % slučajeva plod izlazi zadnjim krajem, ima zadnji položaj. Tada je potrebno izvući jednu po jednu nogu kao i u prednjem položaju te polagano povući plod za obje noge prema vimenu ovce. Ako plod ima drukčiji položaj od prethodna dva, položaj je nepravilan , što uzrokuje teško janjenje. Tada treba pozvati veterinara.
Postupak sa janjetom i ovcom nakon janjenja
Nakon što se ojanji, janjetu se očisti nos i usta od sluzi. Ako je janjenje bilo teško i dugotrajno, janje moramo odmah podići za zadnje noge da mu plodna voda, koja mu je ušla u usta tijekom poroda, ne bi ušla u pluća. Zatim je janje potrebno prenijeti na suhu stelju. Vime treba oprati toplom vodom te obrisati suhom, čistom krpom. Prve mlazove mlijeka (kolostruma) treba izmusti u posebnu posudu i adekvatno zbrinuti. Zdrava, vitalna janjad dići će se za 10 do 15 minuta i tražiti ovcu početi sisati. Slabijoj janjadi potrebno je pomoći da pri sisanju . Ako janje ne može stajati, kolostrum se izdoji i daje janjetu da popije. Mora se paziti da temperatura mlijeka bude od 37 do 38 °C. Janje mora popiti kolostrum u roku 6 do 8 sati, najkasnije 24 sata nakon dolaska na svijet.