Rezidba voćnih stabala

13. 11. 2024.

Optimalni trenutak rezidbe voćnih stabala je poslije opadanja listova tijekom jeseni.

Kasna jesen je vrijeme rezidbe voćnih stabala. Rezidba je postupak koji omogućava formiranje i održavanje krune voćnih stabala, uspostavlja se odnos između vegetativnog rasta i rodnosti, svaka grana dobija svoj prostor, obezbjeđuje se dobra osunčanost svih grana bez zasjenjivanja i dobra prozračnost krošnje.
Optimalni trenutak kada treba uraditi orezivanje je poslije opadanja lista tijekom jeseni. Drugi optimalni trenutak je u proljeće prije bubrenja pupoljaka i kretanja vegetacije.
Prednosti orezivanja tokom kasne jeseni su brojne: stabla su manje izložena stresu, prilikom rezidbe, rezača ne ometaju listovi i plodovi, nema insekata. Golo stablo, bez lišća, može rezaču pružiti potpuni uvid o stanju u kome se nalazi krošnja. Mogu se lakše identificirati svi problemi koji su se javili tokom razvoja i napraviti plan rada kako ih riješiti.
Preporuka je rezidbu vršiti po sunčanom, toplom danu, bez kiše, magle i temperaturama višim od 5ºC. Ukoliko rezidbu voćki vršimo pri niskim temperaturama zraka dolazi do deformacija reznog mjesta i rana teže zarasta.