Inokulacija sjemena soje bakterijama iz roda Bradyrhizobium japonicum
12. 3. 2025.
Prednosti inokulacije sjemena soje bakterijama iz roda Bradyrhizobium japonicum


Proizvodnja soje na području Županije Posavske bilježi konstantan rast površina. Glavni razlog porasta je rentabilnost proizvodnje, stečeno znanje o gajenju soje, te u konačnici sigurno tržište. Agrotehnika proizvodnje soje promijenila se zadnjih godina, na tržištu se može pronaći niz sredstava neophodnih za njeno gajenje, te uz poznavanje morfologije i fiziologije soje, proizvodnja soje se nameće kao vodeća kultura uz proizvodnju pšenice.
Ono što soju izdvaja je simbioznost sa bakterijama iz roda Bradyrhizobium japonicum. Riječ je o bakterijama koje omogućavaju fiksaciju elementarnog dušika. Tretirano sjeme formira na korijenu dušične kvržice koje vrše funkciju fiksacije. Simbiotski odnos osigurava soji do 70% potreba za dušikom. Preporuka je obavezno uraditi tretman sjemena soje sa bakterijama, i to neposredno pred sjetvu, najpoželjnije 24 sata pred sjetvu.
Tretirano sjeme formira biljke sa većim habitusom, većim brojem bočnih grana, te je veća stopa formiranja generativnih organa iz razloga zato što je biljka tijekom cijele vegetacije opskrbljena dušikom. Naglasak je na prihranu mikroelementima i to borom i cinkom. Riječ je o elementima koji u velikoj mjeri uvjetuju uspješnost cvatnje i oplodnje. Na temelju ogleda tretiranih površina sa mikroelementima, može se uočiti razlika u odnosnu na netretiranu površinu. Tretirane biljke su formirale veći broj cvjetova, zametnut je veći broj mahuna sa većim brojem zrna u mahunama, također manji je broj šturih zrna. Isto tako, analiza na kvalitativna svojstva potvrdila opravdanost primjene bora i cinka.
Napomena: lijeva biljka tretirana unutar 24 sata pred sjetvu, desna biljka tretirana 15 dana pred sjetvu