Utjecaj visokih temperatura u proizvodnji rajčice u plasteničkom prostoru

14. 7. 2025.

Pucanje plodova rajčice, ožegotine na plodovima

Uslijed visokih temperatura koje su bile prisutne i na našem području zabilježili smo pojavu pucanja plodova rajčice koja je karakteristična u ovakvim uvjetima. Do pucanja dolazi zbog naglog rasta ploda koji je potaknut većim količinama vode, osobito kada dopustimo da biljka prvotno "zasuši". Pukotine mogu biti koncentrične i uzduž ploda rajčice. Svaka pukotina na plodu povećava gubitak vode i razvoj patogena. Stoga, preporuka je da se ispucali plodovi odmah uberu kako bi se spriječilo truljenje plodova i razvoj bolesti na pukotinama.

Također, nedostatak kalcija može dovesti do ovog stanja budući da njegov nedostatak dovodi do tanje kožice sklonije pucanju, ali i do tzv. vršne truleži. Smanjenju ekonomske računice doprinose i ožegotine koje se javljaju se na plodovima izloženima suncu kad temperatura osunčanog dijela ploda prijeđe 30 °C. To sprečava stvaranje crvenog pigmenta i samim time plodovi nisu za prodaju, kao ni za ishranu.

Prema svemu navedenom, preporuka savjetodavne službe, osobito novim poljoprivrednim proizvođačima rajčice je da svakodnevno zalijevaju biljke manjom količinom vode (sustavom kap po kap) u jutarnjim i večernjim satima, te primjenjuju prihranu kalcijem svakih 7-10 dana u periodu oplodnje i intenzivnog porasta plodova, te drugih mikro i makro elemenata koji doprinose smanjenju pucanja (bor, kalij). Od velikog značaja je i provjetravanje prostora, te zasjenjivanje plastenika/staklenika kako bi se smanjile temperature unutar njih i ožegotine plodova.