Korovi u ozimim žitaricama
30. 10. 2025.
Jesenski herbicidni tretman
Korovne trave i ozime kulture pripadaju istoj botaničkoj skupini (Poaceae ili Gramineae), te je selektivnost kemijskih djelatnih tvari u žitaricama izraženija kada je primjenjujemo u ranijim rokovima. Na razvoj korova utječu različiti čimbenici. Prvenstveno obrada tla (kod reducirane obrade moguća veća zakorovljenost), gustoća sklopa, odabir plodoreda, balansirana gnojidba i ostalo.
U koliko se proizvođači odluče za rani jesenski tretman važno je obratiti pažnju na optimalnu vlažnost tla, dnevne temperature zraka ne bi trebale biti ispod 5℃, a noćne bi trebale biti iznad 0℃.
Naša preporuka je redovito pregledati svoje parcele i pratiti prag štetnosti određenih korovnih vrsta koje mogu ugroziti usjeve na bilo koji način, preračunati financijsku isplativost i ostale čimbenike u slučaju potrebe za herbicidnom zaštitom. U fazi klijanja i nicanja se ne preporučuje tretiranje zbog moguće fitotoksičnosti.