Priprema tla i sjetva pšenice i ječma
21. 10. 2025.
predsjetvena priprema tla, plodored, analiza tla

Na području Županije Posavske ječam je na većem broju parcela već posijan, dok je sjetva pšenice pred nama. Prije sjetve ozimih kultura poželjno je uraditi analizu tla kako bi dobili trenutnu sliku stanja parcela i na taj način mogli izvršiti racionalnu i ekonomičnu ishranu biljaka.
Kvalitetna obrada tla doprinosi zdravom i pravilnom razvoju biljaka te smanjuje rizik od bolesti i štetnika u narednoj vegetaciji. Uz osnovnu obradu vrlo je važna i predsjetvena priprema tla čija je svrha stvaranje optimalnih uvjeta (strukture) za klijanje sjemena i lako i ujednačeno nicanje mladih biljaka.
Uslijed klimatskih promjena važno je prepoznati pravilan rok sjetve. Stoga, preporuka poljoprivredne savjetodavne službe proizvođačima je da ne ulaze prerano u sjetvu kako bi spriječili nagli razvoj biljke, a time i napad lisnih uši. S druge strane želimo dati naglasak sjetvi zdravog i certificiranog sjemena jer nam je ono preduvjet za postizanje visokih prinosa. Isto tako, potrebno je poštovati i plodored, obzirom da predstavlja najvažniju preventivnu mjeru kojom utječemo na smanjenje širenja zemljišnih štetnika i različitih patogena.