Striža ovaca

21. 1. 2025.

Striža ovaca

Striža ovaca

Postupak striže ovaca se odvija tokom cijele godine, a najčešće u proljeću. Ovce trebaju da se adekvatno hrane, te treba voditi računa da se drže na suhom i prozračnom prostoru, a ne u blatu i vodi. Naime, mokraća i balega mijenjaju fizička svojstva vune i smanjuju njen kvalitet, vuna koja je zagđena postaje tamna i pomalo žuta, te suha i lomljiva. Pri hranjenju ovaca treba voditi računa da sijeno, slama i druga krmiva ne padaju na ovce, jer se razni otpadci i tnje zabijaju u vunu čime se otežava njena prerada.

Prije samog postupka striže, farmeri trebaju da izvrše selekciju ovaca. Tako za primjer bolesna grla, naručito ona grla na kojem se uočavaju promjene na vuni, ta grla trebaju da se odvoje. Sam postupak striže ovaca podrazumijeva skidanje prirodnog vunskog ogrtača, nakon jednogodišnjeg rasta. Striža se obavlja ručnim ili električnim makazama. Iskusan farmer dnevno u prosjeku ostrići od 20 do 30 grla. Striža se obavlja na prostranom, čistom, suhom i svijetlom mjestu. Ovce se poliježu u ležeći položaj, najprije na boku jer striža počinje na prsnom dijelu i trbuhu, zatim na području nogu, butova i vrata. Iza ovoga slijedi drugi zahvati od korijena repa prema glavi, nakon čega se pralazi na skidanje runa sa desne, a zatim sa lijeve strane tijela. Poželjno je runo skinuti u jednom komadu i to iznad same kože na podjednakoj visini, kako bi se dobilo što više vune. Također farmer treba da vodi računa da prilikom striže runa ne dođe do povrede na koži i vimenu ovce.