Striža ovaca
21. 1. 2025.
Striža ovaca

Postupak
striže ovaca se odvija tokom cijele godine, a najčešće u proljeću. Ovce trebaju
da se adekvatno hrane, te treba voditi računa da se drže na suhom i prozračnom
prostoru, a ne u blatu i vodi. Naime, mokraća i balega mijenjaju fizička
svojstva vune i smanjuju njen kvalitet, vuna koja je zagđena postaje tamna i
pomalo žuta, te suha i lomljiva. Pri hranjenju ovaca treba voditi računa da
sijeno, slama i druga krmiva ne padaju na ovce, jer se razni otpadci i tnje
zabijaju u vunu čime se otežava njena prerada.
Prije
samog postupka striže, farmeri trebaju da izvrše selekciju ovaca. Tako za
primjer bolesna grla, naručito ona grla na kojem se uočavaju promjene na vuni,
ta grla trebaju da se odvoje. Sam postupak striže ovaca podrazumijeva skidanje
prirodnog vunskog ogrtača, nakon jednogodišnjeg rasta. Striža se obavlja ručnim
ili električnim makazama. Iskusan farmer dnevno u prosjeku ostrići od 20 do 30
grla. Striža se obavlja na prostranom, čistom, suhom i svijetlom mjestu. Ovce
se poliježu u ležeći položaj, najprije na boku jer striža počinje na prsnom
dijelu i trbuhu, zatim na području nogu, butova i vrata. Iza ovoga slijedi
drugi zahvati od korijena repa prema glavi, nakon čega se pralazi na skidanje
runa sa desne, a zatim sa lijeve strane tijela. Poželjno je runo skinuti u
jednom komadu i to iznad same kože na podjednakoj visini, kako bi se dobilo što
više vune. Također farmer treba da vodi računa da prilikom striže runa ne dođe
do povrede na koži i vimenu ovce.