Berba šljive na području Županije Posavske
7. 8. 2025.
Konzumna berba šljiva, berba za preradu



Na području Županije Posavske započela je berba šljive i za razliku od prošlih godina obavlja se direktno sa grana dok su plodovi nepotpuno zreli budući da je velika potražnja i za svježom konzumnom šljivom, a ne samo za preradu (rakija, pekmez). Razlog tom je što u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine proljetni mraz, te tuča u kasnijim fazama ostavilo utjecaj na slabu kvalitetu i smanjen prinos. Na našem području su se također pojavljivali negativni vremenski uvjeti, ali u slabijem intenzitetu za ovu kulturu, te uz pravilne tretmane zaštite i sustave za navodnjavanje ozbiljni proizvođači su ipak uspjeli postići zadovoljavajuće rezultate. Za konzumno tržište bitna je berba zdravih šljiva, s peteljkom, ne smije biti oštećenih plodova od leda, štetnika, kao ni trulih šljiva koje bi ubrzale truljenje zdravih.
Pokazalo se da je izbor otpornih sorti od velikog značaja za kvalitetu i prinos, te pravilne preventivne mehaničke i kemijske mjere u svim fazama razvoja ove kulture. Stoga, preporuka proizvođačima je da u narednim godinama više obrate pažnju na prethodno navedeno, te napominjemo da je savjetodavna služba na raspolaganju za pružanje savjeta koji vode jednom cilju, a to je kvalitetna i uspješna proizvodnja.