Jabuka Pyrus malus L.

23. 8. 2024.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za poređenje isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njeni plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi zimskih sorata jabuka najcjenjeniji su jer dosežu najbolju kakvoću, a i sezona potrošnje im je zimi kada nema ve­likog izbora drugih vrsta voća.

Jabuka Pyrus malus L.

Jabuka zahtijeva srednje prosječne temperature zraka u vegetaciji 14 - 19 °C. Podnosi vrlo niske tempe­rature zraka od -25 do -28 °C (bez težih posljedica) u vrijeme duboko­g zimskog mirovanja te apsolutne maksimalne tempe­rature do 35 °C (bez težih posljedica, ali ovisno o relativnoj vlazi zraka i vlazi tla). 

Sistem navodnjavanja preporučljiv je kod intezivnog uzgoja jabuka. Najčešće se upotrebljava sistem »kap po kap«. Najveću potrebu za vodom jabuke imaju u vrijeme cvjetanja, tj. u maju. Jabuka zahtjeva duboka tla, pjeskovito-ilovastog sastava, s dovoljno humusa (barem 3 %) i mineralnih hraniva (npr. 10 mg fosfora i 20 mg kalija) te s dobrim poljskim vodnim kapacitetom. 

Ove vegetacijske sezone bilježimo odlične prinose jabuke na terenu širom Unsko -sanskog kantona, poljoprivredni proizvođači su zadovljni prinosom uz poštivanje svih agrotehničkih mjera u proizvodnji ove kulture.