Šišanje ovaca,

7. 5. 2024.

U našim krajevima ovce se šišaju kraj proljeća,maj-juni mjesec.U proljeće kada ovce počinju da pasu travu porast vune je veći.Toplijim danima povećano je lučenje kožnih žlijezda ,znojenje ovaca je veće.

 Šišanje ovaca,

Pripreme za šišanje ovaca :

 

  • Izdvojiti bolesne ovce  ( naročito šugave ovce),
  • Ovce očistiti od čičaka i trnja,
  • Prljave ovce okupati ako temperatura dozvoljava ( noćna temperatura ne smije biti ispod 12 stepeni), ako su ovce okupane ,vuna prije šišanja da bude suha,
  • Ovce ne hraniti 10 do12 sati prije šišanja,
  • Ocve koje imaju janjad ,treba ih odvojiti najviše četiri sata prije šišanja.

Šišanje se obavlja po slijedećem redu; prvo se šišaju jalove ovce, zatim kastrati,ovnovi,ovce u laktaciji.Nekada se šišanje obavljalo ručno ,danas imaju električne mašine za šišanje.U toku šišanja ovce ne treba goniti , tući .

Postupak šišanja:

Ovca se uhvati za za zadnju nogu, nikako za vunu. Šišaju se u ležećem položaju.Najprije se stavi na bok i šišanje počinje od trbuha , unutrašnjih strana nogu i vrata prema leđima.Kada se ošiša jedna strana , runo se prebaci , ovca se okreće da bi legala na ošišanu stranu .Poslije ošišane druge strane ,skida se vuna sa glave i repa .Šišanje se obavlja ravnomjerno stogo vodeći računa da se ne povrijedi grlo i vime.

Podrazumijeva  se da osoba koja obavlja šišanje ovaca obučena za to.