Šišanje ovaca,
7. 5. 2024.
U našim krajevima ovce se šišaju kraj proljeća,maj-juni mjesec.U proljeće kada ovce počinju da pasu travu porast vune je veći.Toplijim danima povećano je lučenje kožnih žlijezda ,znojenje ovaca je veće.

Pripreme za šišanje ovaca :
- Izdvojiti bolesne ovce ( naročito šugave ovce),
- Ovce očistiti od čičaka i trnja,
- Prljave ovce okupati ako temperatura dozvoljava ( noćna temperatura ne smije biti ispod 12 stepeni), ako su ovce okupane ,vuna prije šišanja da bude suha,
- Ovce ne hraniti 10 do12 sati prije šišanja,
- Ocve koje imaju janjad ,treba ih odvojiti najviše četiri sata prije šišanja.
Šišanje se obavlja po slijedećem redu; prvo se šišaju jalove ovce, zatim kastrati,ovnovi,ovce u laktaciji.Nekada se šišanje obavljalo ručno ,danas imaju električne mašine za šišanje.U toku šišanja ovce ne treba goniti , tući .
Postupak šišanja:
Ovca se uhvati za za zadnju nogu, nikako za vunu. Šišaju se u ležećem položaju.Najprije se stavi na bok i šišanje počinje od trbuha , unutrašnjih strana nogu i vrata prema leđima.Kada se ošiša jedna strana , runo se prebaci , ovca se okreće da bi legala na ošišanu stranu .Poslije ošišane druge strane ,skida se vuna sa glave i repa .Šišanje se obavlja ravnomjerno stogo vodeći računa da se ne povrijedi grlo i vime.
Podrazumijeva se da osoba koja obavlja šišanje ovaca obučena za to.